Als we beseffen dat wij zelf deel uitmaken van de natuur, wordt de stem van de natuur zichtbaar_

Zoals bij bomen, draait ook ons mensenleven om het doorgeven, denk aan kennis, liefde en inzicht. Bomen werken samen met zwammen en schimmels, kunnen gifstoffen verspreiden, voedingsstoffen naar elkaar overdragen en communiceren via de schimmelnetwerken onder de grond.

Het in verbinding zijn en het positief verbonden zijn met jezelf en je omgeving zijn in essentie voelbaar in het wonderlijke belevingskunstwerk ‘Urban Wood Web’.  Het kunstwerk belichaamt het doorgeven als een levendige stroom van energie, een harmonieuze interactie van kunst, technologie en verbeelding.

“Marnix van de Vijver en Merel van der Linden, als kunstenaarsduo, wijden zich aan het creëren van een betere wereld, door mensen te raken met betekenisvolle ervaringen die verbeelding, vreugde en bezinning stimuleren. Het is hun missie om tastbare ervaringen te bieden die niet alleen esthetisch aantrekkelijk zijn, maar ook positief bijdragen aan een duurzame toekomst door onverwachte ontmoetingen.”

Bos van moederbomen

Als je ooit door een bos hebt gezworven, herinner je je waarschijnlijk de sensaties goed: de rust, de nieuwsgierigheid en de mystieke sfeer die ontstaat tussen de kleine en hoge bomen. Het kunstwerk ‘Urban Wood Web’ neemt je mee naar een wereld onder de grond en duikt in het verborgen bewustzijn van de natuur. Ontdek de connectie met al het leven om je heen, altijd stralend vanuit de moederboom. Een hotel zowel boven als onder de grond, een plek vol liefde, bescherming en comfort.

Schimmelnetwerk

Schimmels nestelen zich op de wortels en liften mee op de voeding van de boom. Ze vormen een netwerk waarin ze voeding transporteren naar zwakkere bomen en informatie doorgeven, zoals de dreiging van een insectenaanval. De bomen weten nu dat ze zich moeten voorbereiden op de aanval. Schimmels hebben ook een filterfunctie tegen zware metalen, zodat de wortels van de bomen niet worden aangetast. De schadelijke stoffen die ze uitscheiden worden elk najaar losgelaten in eekhoorntjesbrood en kastanjeboleet, het vruchtlichaam van de schimmel.

Harmonie

Al deze feiten over bomen en schimmels vormen een grote inspiratiebron voor de kunstenaars van het ‘Urban Wood Web’. Zij geloven dat kunst een krachtige katalysator is voor positieve verandering. Ze streven naar een wereld waarin mensen in harmonie leven met de natuur. Een diepgaande verbinding tussen mens en natuur door middel van innovatief ontwerp, interactieve technologie en duurzaamheid.

Ervaring

Wanneer het licht door de boomwortels voortbeweegt, wordt het geluidslandschap van akkoorden en natuurgeluiden ontvouwd. Zo ontstaat een betoverende sfeer in de schemering tussen dag en nacht. De muziek, een harmonie van akoestische klanken en houtinstrumenten, weeft zich subtiel door de lucht.

Interactie

‘Urban Wood Web’, die met de omgeving en de aanwezigheid van mensen evolueert, omarmt technologie, om een levendige en positieve ervaring te creëren die de verbeelding, plezier en reflectie stimuleert. Dit interactieve spektakel nodigt de toeschouwer uit om onderdeel te worden van een beleving waar de natuurlijke wereld centraal staat.

Technologie

Het kunstwerk en de fundering zijn volledig geprint, zonder afval te creëren, door middel van een 6-assige robotprinter die 99,9% plasticafval uit ziekenhuizen gebruikt. Door gebruik te maken van sensoren reageren licht en geluid op de aanwezigheid van bezoekers.

“‘Urban Wood Web’ is niet alleen een dynamisch lichtkunstwerk, het heeft ook de unieke mogelijkheid om op de mooiste locaties over de hele wereld te landen. Het doel van de kunstenaars is om een wereldwijd netwerk van met elkaar verbonden ‘Urban Wood Webs’ te creëren in verschillende maten en vormen. Dit betekent dat dit betoverende kunstwerk niet beperkt is tot één locatie, maar de vrijheid heeft om op verschillende plekken te schitteren en het verhaal van de wonderbaarlijke communicatie tussen bomen te vertellen op internationale locaties.”

Merel + Marnix

Het eerste kunstwerk bij Begraafpark Zuylen

Door toevoeging van ‘Urban Wood Web’ is bij Begraafpark Zuylen in 2024 het landschap getransformeerd. Een majestueuze amberboom fungeert als middelpunt in het hart van het park.

Het kunstwerk ontvouwt zich als een organisch wortelnetwerk dat gevuld is met geluid en licht. Overdag biedt het een serene ervaring, maar vooral in de avond komt het tot leven in een betoverend samenspel van licht en klank. Dit interactieve spektakel nodigt de toeschouwer uit om zich onder te dompelen in een beleving die de zintuigen prikkelt en de natuurlijke wereld centraal stelt.

Het kunstwerk is omgeven door een podium en tribune voor bijeenkomsten en ceremonies. Tijdens een afscheidsdienst straalt het rust en sereniteit uit. Vanaf de kist of urn lichten de wortels geleidelijk op in de richting van het publiek. Dit symboliseert verbinding en roept een gevoel van eenheid op met de overledene. De laatste energie wordt voelbaar, begeleid door passende muziek. Afhankelijk van de gelegenheid, is het mogelijk om muziek naar keuze te selecteren, samen met een bijpassend kleurenpalet.

Bevorderen van biodiversiteit

Voor een duurzame en gezonde buitenruimte is sedum als groene bodembedekker tussen de boomwortels aangelegd, een oase voor insecten en vogels. Daarnaast absorbeert sedum veel water, waardoor het een ideale buffer is voor regenwater, vooral bij hevige regenval.

Bij Begraafpark Zuylen is het ‘Urban Wood Web’ uitgebreid met een overkapte tribune, die ruimte biedt voor klimplanten en nestkastjes voor insecten en vogels. Bovendien heeft het verwijderen van de asfaltrotonde 50 vierkante meter extra grondlucht gegenereerd voor de 20+ jaar oude amberboom, wat de gezondheid van de boom verder bevordert.

Team Urban Wood Web

Stem af op het netwerk

De kunstenaars achter ‘Urban Wood Web’, Marnix van de Vijver en Merel van der Linden, moedigen mensen aan om te verbinden en samen te komen op gemeenschappelijke plaatsen. Hun doel is om sociale banden te versterken en een diepere verbinding met de natuur te bevorderen. Door het plaatsen van het kunstwerk willen de kunstenaars een gevoel van verbondenheid opwekken binnen de lokale gemeenschap. Marnix en Merel geloven dat de boodschap van onderlinge verbondenheid echt resoneert wanneer de zintuigen worden geprikkeld en emoties worden opgeroepen.

Contact

Studio Urban Wood Web
Merel van der Linden & Marnix van de Vijver
+31 6 16068046 (Amsterdam CET — Central European Time)
info@urbanwoodweb.nl

Media Verzoeken

pr@urbanwoodweb.nl

Nieuwe Projecten

projects@urbanwoodweb.nl

Bezoek adres

Speelhuislaan 171
4815 CD Breda

Follow us

instagram.com/urbanwoodweb/

Credits – Video. Camera: Joey Bettenbroek. Script en montage: Marnix van de Vijver. Muziek: Bram Schouw (Studio Solo). Voice Over: Gemma Y. Fotografie: Ashley Oomen & Lea Cammeraat. 3D-visualisatie: Collin van Mook i.s.m. de kunstenaars.