ADORE

Door het toevoegen van het Urban Wood Web aan een begraafplaats is er een buitenaula voor uitvaartdiensten op begraafpark Zuylen gecreëerd.

Bij een afscheidsdienst kan het rust en sereniteit uitstralen. De wortels lichten heel geleidelijk op vanuit de kist of urn richting het publiek op de tribune. De wortels zorgen voor connectie en roepen verbondenheid met de overledene op. De laatste energie wordt doorgegeven. Aangevuld met bijpassende muziek. Bij een andere gelegenheid kan juist gekozen worden voor speelsheid, energie en kleur.

“Adore vertegenwoordigt een ijkpunt in de ontwikkeling van Park Zuylen. Een groen park verrijkt met kunst. Een plek waar herinneringen leven.”

Park Zuylen

De tribune geeft goed zicht op het wortelstelsel en is door zijn uitstraling bij uitstek geschikt voor een afscheidsdienst in de buitenlucht. Ook andersoortige bijeenkomsten kunnen hier plaatsvinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een (rouw)lezing, concert of theatervoorstelling. Er kunnen circa 80 bezoekers plaatsnemen.

Materiaalgebruik

Duurzaamheid is ook voor de opdrachtgever essentieel. Het kunstwerk en de fundering is volledig zonder afval geprint door een innovatieve 6-assige robotprinter met 100% ziekenhuisafvalplastic. De robotprinter volgde nauwkeurig de natuurlijke kromming van ieder uniek wortelelement, ongekend op wereldschaal.

Biodiversiteit wordt bevorderd met groen in en rondom het kunstwerk. Het gebruik van Azobe hout, na eerdere dienst als sluiselement, geeft het hout een publiek tweede leven. Houten instrumenten als piano, cello en harp begeleiden muzikaal de overgang van dag naar nacht en creëren een betoverende sfeer op het begraafpark waar de natuur tot leven komt.

Foto: 3D-printing bij Shape Service.

Blue Hour Beleving

Experience The Tree of Light and Mystery

In de avond zal de toeschouwer een interactief licht- en klankspel ervaren tijdens de Blue Hour. De visuele en muzikale Blue Hour volgt de opbouw van de piramide van Gustav Freytag & de Hero’s Journey, het verhaal van de held.

“Als je ooit in een bos bent geweest, herken je waarschijnlijk de gevoelens: rust, nieuwsgierigheid en inspiratie. Gevoelens die opkomen als je je tussen de grote en kleine bomen begeeft. The Blue Hour neemt jou mee naar een land onder de grond, we duiken in het verborgen bewustzijn van de natuur. Ontdek de verbinding met al het leven om je heen, vertrekkende bij de statige moederboom op Zuylen.”

M+M

01. Start en einde | EXPOSITIE & AFLOOP

De moederboom is een hotel zowel boven als onder de grond. Ze is zorgzaam voor haar boom-baby’s en al het andere leven om haar heen. Een plek, vol liefde, bescherming en geborgenheid.

02. Oproep tot actie | CONFLICT

Het bomennetwerk waar de moederboom onderdeel van is waakt gezamenlijk over de community. Als de rust wordt verstoord door een bedreiging van bijvoorbeeld slechte grond of een parasiet moet er actie worden ondernomen en komt iedereen in beweging.

03. Ontmoet je helpers

In beweging komen kan met de hulp van buitenaf, de schimmel-vrienden, mycelium genaamd. Gebundelde schimmels, mycorrhiza, zijn verbonden met de wortels, en liften mee op de voeding van de boom. Als rasechte verbinders maken ze als dank interactie mogelijk tussen de bomen. De bomen community weet hierdoor hoe het met iedereen gaat, het bomen netwerk wordt compleet.

04. Crisis | CLIMAX

Om te overleven wordt er samengewerkt. De gezonde bomen sturen voedingsstoffen naar degenen die te kort komen via een voeding transport. Om de parasieten te elimineren wordt de buurt gewaarschuwd en worden er antistoffen doorgegeven.

05. De weg terug | ONTKNOPING

Het onheil is afgeslagen en herboren keert de balans weer terug. De bomenfamilie is sterker dan daarvoor. De gezondheid zien we terug in paddenstoelen die oppoppen, het vruchtlichaam van de schimmel. Afvalstoffen kleuren de paddenstoelen en zijn ingrediënten voor een beter en gezonder leven.

Concept:

Merel van der Linden & Marnix van de Vijver

Opdrachtgever ADORE:

Begraafpark Zuylen

Locatie:

https://maps.app.goo.gl/ncuSHf5EWhTcxUfG6

I.s.m.:

Livingprojects
Shape Service
Studio Solo
Aannemersbedrijf M.P. Drijvers BV
MOOK bouwkundig teken & adviesbureau
B-vier Boomspecialist
Qtents
Dumont Beton
Metaalplan BV
Kropman Installatietechniek BV
2B bouwconstructies
Constructiebedrijf van de Camp
Houthandel -DHZ Arno van den Dungen BV
Green Revolution
YURR studio
e.a.